Centrum Preventieve Geneeskunde

Omega-36-index:

Zowel Omega-3 als Omega-6 vetzuren zijn essentiële vetzuren en moeten via de voeding worden ingenomen. De doorslaggevende factor is echter niet een voldoende inname, maar vooral de relatie tot elkaar. Een overmaat aan Omega-6 vetzuren onderdrukt bijvoorbeeld de Omega-3 moleculen en verhoogd daarmee het risico van ventriculaire fibrillatie (dit is het onwillekeurige samentrekken van de hartspier wat binnen enkele minuten de dood tot gevolg heeft).

Als gevolg van de verandering in ons eetpatroon is in de laatste decennia een fatale onbalans ontstaan in de optimale verhouding tussen de Omega-6 en de Omega-3 vetzuren. Vroeger, in de steentijd en nu, bij de eskimo's, was/is de verhouding 1 staat tot 1 (1 : 1), terwijl de hedendaagse verhouding op 10 : 1 tot wel 25 : 1 ligt.

Is het percentage van de twee Omega-3 vetzuren EPA en DHA in het bloed verlaagd (<4%), dan is het risico op een plotselinge hartsterfte tien (10) keer hoger dan bij een hoger percentage (>8%).

Bij de Omega-3-index berekening worden de waarden bepaald van Omega-3 en Omega-6, beiden als aandeel van de totaal beschikbare vetzuren waarmee de Omega-3-index in beeld komt. Deze index wordt gebruikt om uw therapie op te stellen.

De schaal aan de rechterkant loopt van 1 t/m 11(maximaal 16) waarbij we streven naar 8% of hoger. Mocht je onder de 8 uitkomen is er dus werk aan de winkel en klopt je voedingspatroon qua inname van Omega-3 vetten niet helemaal.

De Omega-3-index is een optelsom van EPA en DHA. Ook hiervan worden de percentages bekend tijdens het berekenen van de Omega-3-index. EPA dient minimaal 2,00%, optimaal 4,00% te zijn, DHA dient minimaal 6,00%,optimaal 12,00% te zijn.

 (Voorbeeld: EPA = 0,90%  +  DHA = 6,00%  =  Omega-3-Index = 6,90%)

Uitleg: EPA dient minimaal 2,00% en optimaal 4,00% te zijn. DHA dient minimaal 6,00%, optimaal 12,00% te zijn. EPA is hier 'veel' te laag en deze persoon zal met veel problematiek op het gebied van ontstekingen/immuniteit te maken hebben.

Hieronder de vetzuurstofwisseling op eenvoudige wijze weergegeven:

 

Uitleg: De omzetting van Omega-6 vetzuren (linolzuur) EN de omzetting van Omega-3 vetzuren (alfa linoleenzuur) is afhankelijk van slechts 1 enzym: Delta-6-Desnaturase.... 

Bevat de voeding meer Omega-6 (zie linkerkant) zet dit enzym dit linolzuur om in GLA, dat weer om in DGLA en dit tenslotte weer om in het goede Prostaglandine Type 1. 

Deze omzettingen zijn afhankelijk van vitamine B3/B6, C & E, magnesium, zink, biotine, chroom en voldoende omega-3/EPA. Zijn deze niet voldoende wordt GLA in vrij Arachidonzuur omgezet, datzelfde gebeurd met DGLA. Uit vrij arachidonzuur ontstaat het slechte Prostaglandine Type 2 (zie midden).

Precies ditzelfde gebeurd er met de Omega-3 vetzuren (alfa linoleenzuur). Alfa linoleenzuur wordt bij voldoende vitamine B6, magnesium, zink, biotine en chroom omgezet in EPA wat weer bij voldoende vitamine B6 en EPA in DHA wordt omgezet wat weer omgezet wordt in het goede Prostaglandine Type 3 (zie rechterkant).

Dit alles betekend een constante strijd tussen Omega-6 en Omega-3 om de balans tussen beiden te behouden. Hoe meer Omega-6 uit verhouding tot Omega-3 schiet des te slechter iemands gezondheid gaat worden.

EPA-tekort wordt in verband gebracht met de volgende indicaties:

Cardiovasculaire aandoeningen (atherosclerose (aderverkalking), hartinfarct, beroerte, cardiomyopathie (pijn/steken i.h hart), coronaire hartziekten (verstopte bloedvaten) en hoge bloeddruk)

Huidaandoeningen (psoriasis, neurodermitis, vitiligo en atopische (aangeboren) eczeem)

Hartritmestoornissen.

Allergieën en voedingsallergieën.

Auto-immuunziekten (multiple sclerose en rheumatische artritis)

Immuunverzwakking.

Overgewicht (problemen met afvallen door verhoudingsfout Omega-3/6 in de celmembraan)

Menopauzale klachten.

Cara/Copd (astma, bronchitis, longklachten, benauwdheid etc.)

Diabetes type II.

Mastalgie (pijn in de borsten)

Chronische darmontstekingen (Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en PDS/prikkelbare darm syndroom)

Psychische aandoeningen (schizofrenie, depressie, bi-polaire depressie, winterdepressie, gedragsstoornissen bij kinderen (ADD, ADHD, autosme, dyslexie en dyspraxie)

DHA-tekort wordt in verband gebracht met de volgende indicaties:

Zwangerschap en lactatie, baby- en peutertijd.

Zwangerschapsdiabetes.

Preventie van PND/post natale depressie.

Preventie en behandeling van neurocognitieve stoornissen bij kinderen (ADD, ADHD, autisme, dyslexie en dyspraxie)

Preventie en behandeling van leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang.

Neuro-degeneratieve aandoeningen (beroerte, multiple sclerose, ziekte van Parkinson en Alzheimer)

Preventie van maculadegeneratie.

Psychiatrische aandoeningen (schizofrenie, depressie, bi-polaire depressie en winterdepressie)

Overgewicht (problemen met afvallen door verhoudingsfout Omega-3/6 in de celmembraan)

Slaapproblemen bij kinderen.

Chronische ontstekingsgerelateerde aandoeningen (hart- en vaatziekten, osteoartritis, reumatoïde artritis en ALS)

Benieuwd naar je eigen omega-36-index?

Voor de kosten hoef je dit belangrijke onderzoek niet te laten. Je betaald slechts € 35,00 voor de bloedafname (5 ml uit de arm) inclusief Omega-36-index rapport plus bespreking met therapeut John Verhiel. Het laboratoriumonderzoek voor de Omega-3 Index kost € 47,80. De uitslag ontvang je na ongeveer 2 weken thuis. Afhankelijk van de uitslag wordt er ook een therapieplan gemaakt.

Vul hieronder je naam en telefoonnummer in, je wordt teruggebeld door John Verhiel om vragen te beantwoorden of je adresgegevens te noteren waar het testsetje naartoe gestuurd mag worden. Je kunt ook John ook zelf bellen op: +31686468660 .

 Wetenschappelijk onderzoek:

                                 Wereldwijd Bevolkingsonderzoek                                 

De werking van EPA

De werking van DHA:

 Voorbeeldfoto van de Omega-36-Index test bij het Centrum voor Preventieve Geneeskunde.

Chantal van Weersch, Verpleegkundig free-lancer, voert alle veneuze bloedafname's uit.

Terug naar de vragenlijst 'Vetzuurstofwisseling': 
E-mailen
Bellen
Map
Info