Centrum voor Preventieve Geneeskunde                                       

                                                    Welkom op de website: 'Duurzaam gezond middels Digitale therapie'                                                                                                                                                                                                       

 

Omega-36-index:

Zowel Omega-3 als Omega-6 vetzuren zijn essentiële vetzuren en moeten via de voeding worden ingenomen. De doorslaggevende factor is echter niet een voldoende inname, maar vooral de relatie tot elkaar. Een overmaat aan Omega-6 vetzuren onderdrukt bijvoorbeeld de Omega-3 moleculen en verhoogd daarmee het risico van ventriculaire fibrillatie (dit is het onwillekeurige samentrekken van de hartspier wat binnen enkele minuten de dood tot gevolg heeft).

Als gevolg van de verandering in ons eetpatroon is in de laatste decennia een fatale onbalans ontstaan in de optimale verhouding tussen de Omega-6 en de Omega-3 vetzuren. Vroeger, in de steentijd en nu, bij de eskimo's was/is de verhouding 1 staat tot 1 (1 : 1), terwijl de hedendaagse verhouding op 10 : 1 tot wel 25 : 1 ligt.

Is het percentage van de twee Omega-3 vetzuren EPA en DHA in het bloed verlaagd (<4%), dan is het risico op een plotselinge hartsterfte tien (10) keer hoger dan bij een hoger percentage (>8%).

Bij de Omega-3-index berekening worden de waarden bepaald van Omega-3 en Omega-6, beiden als aandeel van de totaal beschikbare vetzuren waarmee de Omega-3-index in beeld komt. Deze index wordt gebruikt om uw therapie op te stellen.

De schaal aan de rechterkant loopt van 1 t/m 11 waarbij we streven naar 8% of hoger. Mocht u onder de 8 uitkomen is er dus werk aan de winkel en klopt uw voedingspatroon qua inname van Omega-3 vetten niet helemaal.

De Omega-3-index is een optelsom van EPA en DHA. Ook hiervan worden de percentages bekend tijdens het berekenen van de Omega-3-index. EPA dient minimaal 2,00%, optimaal groter of gelijk aan 3,00% te zijn, DHA dient groter dan 6,00% te zijn.

 (Voorbeeld: EPA = 0,90%  +  DHA = 6,00%  =  Omega-3-Index = 6,90%)

Uitleg: EPA dient minimaal 2,00% en optimaal groter of gelijk aan 3,00% te zijn. DHA dient boven de 6,00% te zijn. EPA is hier dus 'veel' te laag en deze persoon zal met veel problematiek op het gebied van ontstekingen/immuniteit te maken hebben.

Hieronder de vetzuurstofwisseling op eenvoudige wijze weergegeven:

 

Uitleg: De omzetting van Omega-6 vetzuren (linolzuur) EN de omzetting van Omega-3 vetzuren (alfa linoleenzuur) is afhankelijk van slechts 1 enzym: Delta-6-Desnaturase.... 

Bevat de voeding meer Omega-6 (zie linkerkant) zet dit enzym dit linolzuur om in GLA, dat weer om in DGLA en dit tenslotte weer om in het goede Prostaglandine Type 1. 

Deze omzettingen zijn afhankelijk van vitamine B3/B6, C & E, magnesium, zink, biotine, chroom en voldoende omega-3/EPA. Zijn deze niet voldoende wordt GLA in vrij Arachidonzuur omgezet, datzelfde gebeurd met DGLA. Uit vrij arachidonzuur ontstaat het slechte Prostaglandine Type 2 (zie midden).

Precies ditzelfde gebeurd er met de Omega-3 vetzuren (alfa linoleenzuur). Alfa linoleenzuur wordt bij voldoende vitamine B6, magnesium, zink, biotine en chroom omgezet in EPA wat weer bij voldoende vitamine B6 en EPA in DHA wordt omgezet wat weer omgezet wordt in het goede Prostaglandine Type 3 (zie rechterkant).

Dit alles betekend een constante strijd tussen Omega-6 en Omega-3 om de balans tussen beiden te behouden. Hoe meer Omega-6 uit verhouding tot Omega-3 schiet des te slechter iemands gezondheid gaat worden.

EPA-tekort wordt in verband gebracht met de volgende indicaties:

Cardiovasculaire aandoeningen (atherosclerose (aderverkalking), hartinfarct, beroerte, cardiomyopathie (pijn/steken i.h hart), coronaire hartziekten (verstopte bloedvaten) en hoge bloeddruk)

Huidaandoeningen (psoriasis, neurodermitis, vitiligo en atopische (aangeboren) eczeem)

Hartritmestoornissen.

Allergieën en voedingsallergieën.

Auto-immuunziekten (multiple sclerose en rheumatische artritis)

Immuunverzwakking.

Overgewicht (problemen met afvallen door verhoudingsfout Omega-3/6 in de celmembraan)

Menopauzale klachten.

Cara/Copd (astma, bronchitis, longklachten, benauwdheid etc.)

Diabetes type II.

Mastalgie (pijn in de borsten)

Chronische darmontstekingen (Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en PDS/prikkelbare darm syndroom)

Psychische aandoeningen (schizofrenie, depressie, bi-polaire depressie, winterdepressie, gedragsstoornissen bij kinderen (ADD, ADHD, autosme, dyslexie en dyspraxie)

DHA-tekort wordt in verband gebracht met de volgende indicaties:

Zwangerschap en lactatie, baby- en peutertijd.

Zwangerschapsdiabetes.

Preventie van PND/post natale depressie.

Preventie en behandeling van neurocognitieve stoornissen bij kinderen (ADD, ADHD, autisme, dyslexie en dyspraxie)

Preventie en behandeling van leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang.

Neurodegeneratieve aandoeningen (beroerte, multiple sclerose, ziekte van Parkinson en Alzheimer)

Preventie van maculadegeneratie.

Psychiatrische aandoeningen (schizofrenie, depressie, bi-polaire depressie en winterdepressie)

Overgewicht (problemen met afvallen door verhoudingsfout Omega-3/6 in de celmembraan)

Slaapproblemen bij kinderen.

Chronische ontstekingsgerelateerde aandoeningen (hart- en vaatziekten, osteoartritis, reumatoïde artritis en ALS)

Benieuwd naar je eigen omega-36-index?

Voor de kosten hoef je dit belangrijke onderzoek niet te laten. Je betaald slechts € 35,00 voor de bloedafname (5 ml uit de arm) inclusief Omega-36-index rapport plus bespreking met therapeut John Verhiel. Het laboratoriumonderzoek voor de Omega-3 Index kost € 47,80. De uitslag ontvang je na ongeveer 2 weken thuis. Afhankelijk van de uitslag wordt er ook een therapieplan gemaakt.

Vul hieronder even je naam en telefoonnummer in, je wordt teruggebeld door John Verhiel om vragen te beantwoorden of je adresgegevens te noteren waar het testsetje naartoe gestuurd mag worden. Je kunt ook John ook zelf bellen op: +31686468660 .

Of wil je eerst weten of zo'n test noodzakelijk zou zijn naar aanleiding van je klachten-patroon? Ga dan naar de volgende link en vul daar de gratis vragenlijst in:  'Vetzuurstofwisseling'