Gezondheidssysteem Nr. 4: Suikerstofwisseling:

De voedingsmiddelenindustrie produceert sinds de tweede wereldoorlog steeds meer ‘lege’ suikers. Hierdoor kent ons voedingspatroon tegenwoordig twee soorten suikers. De zgn. ‘snelle’ suikers zoals; witte suiker, wit meel, witbrood, witte bami, witte spaghetti, witte macaroni, witte pizzabodem enz. Deze suikers komen snel in ons bloed, maar veroorzaken ook een hoge insuline productie.

Hierdoor wordt veel glucose in onze cellen gebracht en als die niet verbrand wordt door voldoende beweging wordt deze omgezet in vet. Zo ontstaat vaak ook overgewicht.

Goede suikers zijn de zgn. ‘langzame’ suikers, zoals volkoren brood, volkoren bami, volkoren spaghetti, muesli, enz.

Om nu snelle, lege suikers (zonder vitamines en/of mineralen) om te zetten in glucose, verbruikt het lichaam haar Vitamine C, Vitamine B3/B5, Mangaan, Zink- en Chroomreserves. Deze bronnen kunnen op termijn uitgeput raken. Onze alvleesklier (pancreas) heeft deze vitamines, mineralen en spoorelementen echter ook nodig voor een juiste productie van insuline.Bij tekorten aan deze stoffen reageert de alvleesklier eerst als het ware ‘allergisch’ en begint vaak te vroeg (al een half uur na het eten in plaats van na een uur) met het produceren van insuline. Er komt dus te veel en ook nog te vroeg  insuline  vrij  en  wordt  glucose  te snel in onze cellen gekoppeld, wat weer een daling  van het  bloedsuikergehalte  tot gevolg heeft. 

Hierdoor krijgen onze hersenen te weinig glucose en ontstaan symptomen zoals ‘dips’ na de maaltijden (even op de bank), of overdag trillerigheid met drang naar (zoet of hartig) eten. Dit verschijnsel noemt men ‘Hypoglycemie’ en is ‘meetbaar’ middels een Glucose Tolerantie Test. Je krijgt middels deze test ook inzicht op het risico om later het gevreesde Diabetes Type 2 (ouderdomsdiabetes) te krijgen. Je kunt zelfs zien of je in een ‘Burn-Out’ situatie zit.

Mede oorzaak is vaak ook een verkeerde verhouding in de opname via de voeding van de Omega-6 en Omega-3 vetzuren. Die verhouding dient ook aangepast te worden qua voeding.Op langere termijn raken de Eilandjes van Langerhans (Insuline ‘fabriekjes’) in de alvleesklier, langzaam uitgeput en stijgt ons nuchtere bloedsuikergehalte. Je krijgt steeds meer dorst, gaat steeds vaker plassen, wordt steeds vermoeider en je gewicht is steeds moeilijker onder controle te houden.

Vaak wordt je onverklaarbaar dikker. Dat dikker worden heeft te maken met de ‘dipjes’ na maaltijden. Door het te snel dalende bloedsuiker ontstaat er vaak een onbedwingbaar verlangen naar zoet/soms hartig, je geeft daar aan toe, door de vermoeidheid beweeg je minder en de cirkel is rond. Vanuit Hypoglycemie ontstaat dan de volgende fase, het zogenaamde Syndroom-X oftewel Metabool syndroom. Overgewicht is dan vaak een feit. Je bloeddruk wordt langzaam steeds hoger, je ziet het cholesterol stijgen en ook de bloedplakkerigheid wordt hoger met een verhoogd risico op bloedpropjes.

Uiteindelijk kan Syndroom-X tot Ouderdomsdiabetes Type 2 leiden. Wat opvalt, is dat er steeds meer jonge kinderen Diabetes Type 2 ontwikkelen! 

Neem even de tijd om onderstaande vragenlijst in te vullen en naar De Digitale Therapeut te sturen. Je mate van verstoorde suikerstofwisseling wordt voor je berekend en aangegeven in getallen van 1 t/m 100. Je ontvangt dan ook een advies om deze aan te pakken.

Tenslotte is het van belang dat je in de vragenlijst ook aangeeft wat je klacht(en) zijn, zo kan De Digitale Therapeut je nog beter van dienst zijn.

 Vragenlijst Suikerstofwisseling:

Vul onderstaande lijst in en stuur deze naar De Digitale Therapeut. Deze website is met SSL beveiligd, je gegevens worden confidentieel/vertrouwelijk behandeld en nimmer gebruikt voor andere doeleinden dan hierboven omschreven.

 Klik hier om terug naar de Introductie-pagina te gaan om nog een lijst in te vullen. Succes!

 
 


 
E-mailen
Bellen
Map
Info