Centrum Preventieve Geneeskunde                                       
                   Duurzaam gezond middels digitale therapie                                                                                                                                                                                                       

Gezondheidssysteem Nr. 6: Vrije Radicalen Pathologie:

Dit heeft te maken met Vrije Radicalen druk. Vrije Radicalen hebben de nare eigenschap de binnenkant van onze bloedvaten te beschadigen. De enzymen SOD, Katalase en Glutathion Peroxidase zijn hierbij nauw betrokken. Van hieruit kunnen klachten ontstaan zoals verhoging van het cholesterolgehalte, arteriosclerose (aderverkalking), pijn in de benen, open been, hoge bloeddruk, hartinfarct, herseninfarct, longembolie en trombose. De laatste tijd staat de Vrije Radicalen Pathologie (ziekteleer) steeds vaker in de kijker. De meeste mensen hebben hier nog vrij weinig over gehoord. Wel zijn Anti-oxidanten beter bekend. We weten allemaal dat we 250 gram groenten en 2 porties fruit (200 gram) per dag behoren te eten.

Echter 80% weet het maar slechts 20% van de mensen eet het (Ref. reclame op de radio van het Voedingscentrum). Dit betekent dat ruim 13 miljoen Nederlanders het NIET eten. En juist in fruit en groenten zitten nu die belangrijke Anti-oxidanten. Anti-oxidanten activeren in ons lichaam een aantal enzymen die Vrije Radicalen minder schadelijk maken en stap voor stap afbreken.

Vrije Radicalen komen in ons lichaam o.a. vrij bij de verbranding van glucose en zuurstof in onze cellen. Vrije Radicalen beschadigen de inhoud van onze cellen. Anti-oxidanten breken Vrije Radicalen dus af. Binnen dit beschermingssysteem zijn 3 enzymen zeer actief.Anti-oxidanten maken Vrije Radicalen minder schadelijk maken en breken deze stap voor stap af. Anti-oxidanten beschermen als het ware onze cellen tegen roken, alcoholgebruik, luchtverontreiniging, overdreven zonnebaden, verschillende medicijnen en zware sportbeoefening.

Anti-oxidanten en sport

Bij sporten worden weefsels belast waardoor er meer vrije radicalen ontstaan dan bij niet sporten. Bij krachttraining wordt spierweefsel zelfs bewust kapotgemaakt om spiergroei te bevorderen.

Doordat al deze vrije radicalen ontstaan, moet het lichaam ze eerst onschadelijk maken, waardoor het herstel langer duurt. Een suppletie met Anti-oxidanten is dan zeker aan te raden voor sporters, omdat de hersteltijd aanzienlijk wordt verkort. Het gebruik van een goede Anti-oxidant complex is belangrijk om je cellen tegen schade te beschermen en je vooral je gezondheid te beschermen.

Binnen dit beschermingssysteem zijn drie hoofd-enzymen actief die door Anti-oxidanten geactiveerd worden. Deze enzymen zijn;

S.O.D. ( Super Oxide Dysmutase), wordt geactiveerd en opgebouwd door; Koper, Zink, Mangaan, Vitamine C, Bèta-Caroteen/Pro Vitamine A en Vitamine E.

 (S.O.D. is voornamelijk in het bloed en weefsels actief)

G.P. ( Glutathion Peroxidase), wordt geactiveerd en opgebouwd door; Selenium en Vitamine B2.

(G.P. is voornamelijk in de lever actief)

Kat. ( Katalase), wordt geactiveerd en opgebouwd door; Vitamine C, Foliumzuur, Vitamine B12, Koper en IJzer.

(Katalase is voornamelijk in de longen actief) 

Neem even de tijd om onderstaande vragenlijst in te vullen en naar De Digitale Therapeut te sturen. Je mate van vrije radicalen belasting wordt voor je berekend en aangegeven in getallen van 1 t/m 100. Je ontvangt dan ook een advies om deze aan te pakken.

Tenslotte is het van belang dat je in de vragenlijst ook aangeeft wat je klacht(en) zijn, zo kan De Digitale Therapeut je nog beter van dienst zijn.

Let op: Je dient de vragen van alle zes de gezondheidssystemen in te vullen om een zo goed mogelijk beeld van je totale gezondheidstoestand te krijgen. Apart mag ook maar dat kun je in de vragenlijsten van te voren met Ja aangeven.

Vragenlijst Vrije radicalen:

Vul onderstaande lijst in en stuur deze naar De Digitale Therapeut. Deze website is met SSL beveiligd, je gegevens worden confidentieel/vertrouwelijk behandeld en nimmer gebruikt voor andere doeleinden dan hierboven omschreven. 

 

   

 
E-mailen
Bellen
Map
Info